Finalisten NGV Schepperle Award 2024 bekend
Tijdens het evenement op 12 oktober a.s. in Groningen wordt gestemd voor de NGV Schepperle Award 2024. De drie finalisten kunnen in ca 10 minuten per persoon hun publicatie/onderzoek toelichten. Bezoekers van het evenement kiezen daarna uit de drie finalisten een winnaar.
De drie finalisten zijn:
Frits Bosch
René Kappers
Karel Spee
Korte samenvattingen van de nominaties:
Frits Bosch – De Jutter, een 19e-eeuws familieverhaal
Na genealogisch onderzoek naar voorouder Paulus Bosch (1816-1892) en zijn kinderen begon Frits Bosch met het schrijven van een manuscript.
Door de vele genealogische en historische data werd het verhaal veel te veel een opsomming van feiten, maar met het ontwikkelen van een duidelijke verhaallijn met plots, subplots, scenes en dialogen, werd het een boek dat interessant is voor een grote groep lezers.
In dit boek komen feiten en fictie mooi samen.
Karel Spee – Indexeren met behulp van Kunstmatige Intelligentie (AI)
Het gebruik van Kunstmatige Intelligentie staat nog in de kinderschoenen en is pionierswerk. Hoe dit toe te passen op bijvoorbeeld bidprentjes? Karel heeft programmatuur ontwikkeld en heeft dit losgelaten op bidprentjes van het Nederlands Bidprentjes Archief met als uitvoer een index op data in een groot bestand aan gescande documenten.
De programmatuur maakt het mogelijk om in korte tijd tegen weinig kosten grote bestanden aan scans digitaal doorzoekbaar te maken. Het levert een enorme besparing aan inklopwerk door vrijwilligers op. De NGV heeft een grote collectie bidprentjes en gedachteniskaartjes en gaat nu mee profiteren van deze indexatie tool.
René Kappers – Opvolgende weduwen in het goud- en zilvervak, 1680-2000
Vrouwen doen niet mee, behalve als ze weduwe zijn dan passen ze op de winkel en hertrouwen ze snel; dat is de gangbare opvatting in de Nederlandse gildeliteratuur over goud- en zilversmeden. René deed genealogisch onderzoek naar een groot aantal families. Hoe was dat in zilverstad Schoonhoven geregeld; hoeveel opvolgende weduwen waren er in de periode 1680-2000; hoelang bleven zij in functie en wie volgde hen op? Hebben opvolgende weduwen invloed gehad op het voortbestaan van Schoonhoven als zilverstad? De belangrijkste eindconclusie is dat opvolgende weduwen in Schoonhoven in belangrijke mate hebben bijgedragen aan het voortbestaan van Schoonhoven als zilverstad tot het jaar 2000. Vrouwen deden mee!