Verslag evenement 2024 Groningen
Op 12 oktober jl. werd het NGV evenement 2024 gehouden. Dit keer was de organisatie in handen van de afdeling Groningen (met ondersteuning van de afdelingen Friesland en Drenthe).
Geïnteresseerden konden vooraf deelnemen aan een stadswandeling met hofjestocht, meerdere groepen werden door de stad rondgeleid door leden van de NGV afdeling Groningen.
Om 13:00 begon het programma in het Van Swinderhuys in Groningen met een welkomstwoord door Eppo van Koldam, voorzitter van de afdeling Groningen.
De eerste lezing werd door Henk Boels verzorgd. Hij gaf een presentatie over het ‘Van Swinderen Huys’. Henk Boels is historicus en penningmeester NGV-afdeling Groningen. Het is een mooi groot klassiek pand. Het blijkt niet oud te zijn, het is gebouwd in 1913. Het is gebouwd als pand voor het bureau van de Gemeenteontvanger, met een grote kluis erin… Nadat de universiteit het gebouw ging gebruiken, kreeg het in 2017 de naam Van Swinderenhuys (binnenkort zal de naam gewijzigd worden in ‘De Plek’).
Uitgebreid ging Henk in op de persoon Van Swinderen. Theodorus van Swinderen (1784-1851) is geboren in Groningen, na de Latijnse school werd hij in 1799 student aan de Groningse Universiteit, hij had veel belangstelling voor de natuurkunde. Hij was volgens de spreker een gewone -niet uitzonderlijke- hoogleraar. Hij was actief in meerdere maatschappelijke organisaties.
De tweede lezing was een verslag van onderzoek naar slavernij waar Groningen bij betrokken was. Deze presentatie met veel beeldmateriaal werd gegeven door de jonge, zeer enthousiaste historicus Lieuwe Jongsma.
Citaat: ‘Ik wist al veel van de Groningse geschiedenis, maar nog niet van de slavernij in de zeventiende eeuw. Ik ben begonnen met het onderzoek door een database te maken van alle locaties, mensen en voorwerpen in de provincie Groningen die iets te maken hadden met de West-Indische Compagnie (WIC). Veel van die sporen zijn namelijk nog steeds in Groningen te vinden.’
Een interessante lezing. Alles is na te lezen in het boek getiteld ‘Sporen van het slavernijverleden in Groningen’ door Barbara Henkes, Lieuwke Jongsma (de spreker) en Margriet Fokken.
Na de pauze was het tijd voor de verkiezing van de NGV Schepperle Award, een prijs die in het leven is geroepen voor een persoon of groep die zich op gebied van genealogie (familiekunde), genetica en/of heraldiek heeft onderscheiden. We hadden drie interessante en geheel verschillende onderwerpen met deze finalisten.
De drie genomineerden, René Kappers over opvolgende weduwen in het goud- en zilvervak in Schoonhoven, 1680-2000, Frits Bosch met het boek De Jutter, een 19e-eeuws familieverhaal en Karel Spee over het indexeren met behulp van Kunstmatige Intelligentie, kregen elk 10 minuten de tijd om hun inzending te presenteren. Daarna was het aan de beurt van de aanwezigen om een winnaar te kiezen. De Award en een cheque van €500 gingen naar Karel Spee. Met een hapje en een drankje werd de middag afgesloten.